sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 4 July 2011

RED VELVET CAKE (RVC) VOLUME 2

hai
Assalamualaikum






meh meh rase...


Assalamualaikum....ape khabar pagi2 ni...kkzu sihat2 aje...hari ini kakzu menerai resepi kek merah ni..alhamdulillah menjadik dengan jayenye...merah dan soft kek nye...adekalenye jadik baldu, adekalenye jadik karpet, waaaaaa..heheeee..ramai yang tertanye tanye macammane rasenye kek merah ni kan, kalau nengok bahan bahannye agak pelik sebab ade letak cuke dan buttermilk tetapi tu lerr hakikatnye, kene cube baru tau ye, sedap @ tidak bergantung pade definasi masing2, bagi kakzu kek merah ni ade rasenye tersendiri...sedapppp, insyaallah.

SUMBER ; dapurcomelku


RED VELVET (RVC)


5 biji telur 
250 gram mentega 
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko powder
2 cawan gula kastor 
4 sudu makan pewarna Red Bright 
cawan buttermilk 
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil  cuka makan

1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula hingga kembang
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji
5. Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Pukul hingga kembang dan ringan. 
6. Larutkan baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak


KRIM:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk

atau


500 gm creamcheese
250 gm butter anchor
250 gm gule icing
Putar hingge sebati


NOTA:
Jike tiade buttermilk dalam kotak boleh gune adunan ini ~ 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.





.

4 comments:

  1. salam.. nak tanya boleh.. kak guna buttermilk brand apa ye..

    ReplyDelete
  2. salam..
    baking powder kalau guna baking soda boleh ke?

    ReplyDelete
  3. salam...
    kak zu,nak minta izin nak guna resepi ni yer...

    ReplyDelete
  4. Salam, nak tanya, macam mana nak buat taburan yang atas kek yang berwarna merah tu? tq

    ReplyDelete